piatok 27. januára 2012

5 for friday from Iceland


Before we arrived to Hveragerdi for the night, we ended our first day in Iceland (yes, yes, we are still on day 1 and already saw so much) at two very touristy spots.
First we saw one of many icelandic waterfalls, Gulfoss. We were greeted by a beautiful rainbow. The wind was blowing like crazy and I had so many layers on like when I go skiing back home (and this was in mid-June). On these pictures I realized how small are we compared to mother nature!  
Tha last stop was the famous Geysir. Or, nowadays, it´s smaller, humbler brother Strokkur. Geysir is unfortunately not "working" anymore. It was clogged by tourists, who kept throwing stones in it. And so, Geysir stopped to be geyser. Every 6 minutes it is substituted by Strokkur. Anyway, I would not call it the highlight of Iceland, so if you don´t see it, you will not miss that much :-) .
   
Ešte predtým ako sme konečne dorazili do Hveragerdi, ukončili sme náš prvý deň na Islande (áno, áno, zatiaľ neprešiel ani deň a už máme toľko zážitkov) na dvoch "povinných" turistických zastávkach. Najskôr bol prvý z mohohých vodopádov, Gulfoss. Privítala nás nádherná dúha. Fučalo tam ako divé a myslím, že som mala všetky vrstvy asi ako keď doma idem na lyžovačku (a to bola polovica júna). Až na tých fotkách si človek uvedomí, akí sme v tej prírode malinkí...
Poslednou zastávkou bol slávny Gejzír. Alebo v dnešnej dobe skôr jeho menší skromnejší brat Strokkur. Gejzír už bohužial horúcu vodu nechrlí, pretože ho zapchali turisti. Hádzali doň toľko kamene, až Gejzír prestal byť gejzírom. A tak ho zastupuje každých cca 6 minút Strokkur. Tak či tak, určite by som to neoznačila za highlight Islandu a nič sa nestane, ak nemáte cestu okolo :-).





Žiadne komentáre: